«Στο φως» το σχέδιο αντεπίθεσης του Ισραήλ στην Τεχεράνη – Ποια είναι τα τρωτά σημεία του Ιράν

Την ώρα που Δύση και Μέση Ανατολή αναμένουν τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα που δείχνουν τον τρόπο που θα επιτεθεί το Τελ Αβίβ, αλλά όχι τους στόχους. Οι ΗΠΑ ερευνούν την μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή στο CNN.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το Ισραήλ σχεδίαζε μια απάντηση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην επίθεση του Ιράν, η οποία περιγράφεται σε ένα σημείο ως παρόμοια με τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που πραγματοποίησε κατά των Χούτι στην Υεμένη στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ποιοι πύραυλοι θα χρησιμοποιηθούν

Αναφέρονται στις προετοιμασίες για τη χρήση πυραύλων Rocks μεγάλου βεληνεκούς, κατασκευασμένων από την ισραηλινή εταιρεία Rafael, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν στόχους πάνω και κάτω από το έδαφος. Αναφέρονται επίσης σε ένα άλλο βαλλιστικό σύστημα με την ονομασία Golden Horizon, αλλά κανένα σύστημα με αυτό το όνομα δεν είναι δημοσίως γνωστό.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι θα μπορούσε να αναφέρεται σε πυραύλους Blue Sparrow, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 1.200 μίλια (2.000 χιλιόμετρα) και πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στο περιορισμένο χτύπημα του Ισραήλ κατά του Ιράν τον Απρίλιο ως απάντηση σε προηγούμενη επίθεση της Τεχεράνης.

Πολλά στοιχεία στα δύο έγγραφα περιγράφονται ως κοινόχρηστα εντός του δικτύου πληροφοριών Five Eyes που αποτελείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Άλλα χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστα μόνο μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Israel Striking Iran
Πολίτες κυκλοφορούν κοντά στο σημείο της έκρηξης ιρανικού πυραύλου σε ισραηλινό έδαφος

AP Photo/ Ohad Zwigenberg, File

Πώς διέρρευσαν

Τα έγγραφα, τα οποία φέρουν τον χαρακτηρισμό ως άκρως απόρρητα, δημοσιεύθηκαν στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και αναφέρθηκαν πρώτα από το CNN και το Axios. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο διαδίκτυο την Παρασκευή μέσω ενός καναλιού στο Telegram, υποστηρίζοντας ότι είχαν διαρρεύσει από κάποιον στην κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και στη συνέχεια από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Το ένα από τα δύο έγγραφα έμοιαζε με το ύφος άλλου υλικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ που διέρρευσε από τον Τζακ Τεϊξέιρα, έναν εθνοφρουρό της αεροπορίας, ο οποίος δήλωσε ένοχος τον Μάρτιο για τη διαρροή άκρως απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και άλλα μυστικά εθνικής ασφάλειας.

Τα έγγραφα αναλυτικών πληροφοριών έχουν ευρεία διάδοση εντός του μηχανισμού εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά το Πεντάγωνο έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια να πατάξει τις διαρροές περιορίζοντάς τες μετά τη διαρροή δεκάδων διαφανειών από τον Teixeira στο Discord, έναν ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης δημοφιλή στους παίκτες, τον Απρίλιο του 2023.

Ως προς την γνησιότητα των εγγράφων

Στρατιωτικοί αναλυτές που επικαλείται το BBC αναφέρουν πως η διατύπωση που χρησιμοποιείται στα έγγραφα που διέρρευσαν συνάδε με παρόμοια διαβαθμισμένα έγγραφα που είχαν αποκαλυφθεί στο παρελθόν.

Τα έγγραφα φαίνεται να έχουν διανεμηθεί στις υπηρεσίες πληροφοριών της συμμαχίας Five Eyes, των πέντε δυτικών κρατών που ανταλλάσσουν τακτικά πληροφορίες, δηλαδή των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Το ακρωνύμιο «TK» στα έγγραφα αναφέρεται στο «Talent Keyhole», μια κωδική λέξη που καλύπτει τις δορυφορικές Υπηρεσίες Πληροφοριών Σήματος (SIGINT) και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών Εικόνας (IMINT)

Διέρρευσαν ή υπήρξε κυβερνοεπίθεση

Είναι πιθανόν να έχουν διαρρεύσει σκόπιμα, από κάποιον που ήθελε να εκτροχιάσει τα σχέδια του Ισραήλ. Το Ιράν διαθέτει μια μεγάλη και εξελιγμένη ικανότητα κυβερνοπολέμου, οπότε διερευνάται επίσης η πιθανότητα ενός εχθρικού hack.

Τα έγγραφα αυτά, αν είναι γνήσια, όπως θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, δείχνουν ότι παρά τη στενή αμυντική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να παρακολουθεί τον σύμμαχό της.

Δείχνουν ότι τα σχέδια της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για τη διεξαγωγή κάποιου είδους αντιποίνων μακράς εμβέλειας κατά του Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα και ότι γίνεται μετριασμός της αναμενόμενης ιρανικής απάντησης.

hacker CYBER DATA HACKER
Σενάρια για κυβερνοεπίθεση Ισραήλ στο Ιράν

Pixabay

Σενάρια και τρωτά σημεία του Ιράν

Αν και έχουν διαρρεύσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα που δείχνουν τον τρόπο επίθεσης του Ισραήλ, το Ιράν, σύμφωνα με το Middle East Eye, αναλύει διάφορα σενάρια σχετικά με τα αντίποινα. Στην Τεχεράνη, έχουν προταθεί διάφορα σενάρια για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η επίθεση του Ισραήλ και ποιος μπορεί να είναι ο στόχος: από κυβερνοεπίθεση μέχρι επίθεση σε στρατιωτικές βάσεις και χτύπημα πολιτικών υποδομών.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να επιλέξει να πλήξει εγκαταστάσεις πετροχημικών, να δολοφονήσει πιο υψηλόβαθμους Ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και διοικητές ή ακόμη και να στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο Behrouz Kamalvandi, εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), δήλωσε ότι μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας είναι απίθανη.

Στο μέτωπο των κυβερνοεπιθέσεων, μια ομάδα που συνδέεται με το Ισραήλ κατάφερε να χακάρει τα συστήματα ανεφοδιασμού καυσίμων σε πρατήρια καυσίμων σε πόλεις σε όλο το Ιράν. Το Ισραήλ κατηγορήθηκε επίσης ότι πραγματοποίησε μια εξελιγμένη κυβερνοεπίθεση στις λιμενικές εγκαταστάσεις του Shahid Rajaee.

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, όπως το λιμάνι Assaluyeh και ο τερματικός σταθμός του νησιού Kharg, είναι περισσότερο προσβάσιμες επειδή βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χώρας και μια μεγάλης κλίμακας πυρκαγιά που θα προκαλούσε μια ισραηλινή επίθεση θα προκαλούσε σημαντική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης.

Έχουν επίσης προκύψει εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να στοχεύσει τις εγκαταστάσεις του Ιράν στο νησί Χαργκ, το οποίο φέρεται να είναι η πηγή περίπου του 95 τοις εκατό των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών. Τα διυλιστήρια που εμπλέκονται στην παραγωγή βενζίνης θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν στόχο, καθώς το Ισραήλ πιθανότατα θεωρεί ότι το Ιράν είναι πιο ευάλωτο σε αυτόν τον τομέα.

 

ΠΗΓΗ: CNN