Βρίσκεται στην Αριζόνα, ονομάζεται Μαρικόπα και είναι η κομητεία με τον ταχύτερα αυξανόμενο πληθυσμό στις ΗΠΑ αλλά με την πιο «αργή» καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.
Τόσο αργή που εξαιτίας της μπορεί να χρειαστούν έως και 13 μέρες, αφότου κλείσουν οι κάλπες, για να μάθουμε ποιο κόμμα επικράτησε εκεί και κατ’ επέκταση ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ακραίο σενάριο αλλά όχι απίθανο
Το παρελθόν της είναι ενδεικτικό:
- Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018, σύμφωνα με το Associated Press, χρειάστηκαν 13 ημέρες για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στην εν λόγω κομητεία.
- Στις εκλογές του 2020 χρειάστηκαν 11 ημέρες έως ότου καταμετρηθεί πλήρως το αποτέλεσμα και
- Στις επίσης ενδιάμεσες του 2022, και πάλι 13 ημέρες.
Η παραδοσιακά παρατεταμένη καταμέτρηση έχει μάλιστα καταστήσει την κομητεία και επίκεντρο διάφορων (εκλογικών) θεωριών συνωμοσίας, τις οποίες το ΤΙΜΕ αποδίδει στον Τραμπ. Άλλωστε η Μαρικόπα και εν γένει η Πολιτεία της Αριζόνα υπήρξαν κεντρικό σημείο της περί νοθείας επιχειρηματολογίας του Τραμπ, στις εκλογές του 2020.
Ο λόγος της αργοπορίας είναι διπλός:
Αφενός ο εκλογικός νόμος και συγκεκριμένα η επιστολική ψήφος. Ο νόμος επιτρέπει στους ψηφοφόρους να στέλνουν ταχυδρομικά τα ψηφοδέλτιά τους μέχρι και το κλείσιμο της κάλπης την ημέρα των εκλογών. Το 2022, περίπου 293.000 ψηφοφόροι -που αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των συνολικών ψήφων στη Μαρικόπα- έστειλαν τα ψηφοδέλτιά τους μέσω ταχυδρομείου την ημέρα ακριβώς των εκλογών.
Η επιστολική ψηφοφορία είναι εξαιρετικά δημοφιλής στην Αριζόνα με παράδοση μάλιστα από τον 19ο αιώνα. Σχεδόν το 90% των ψηφοφόρων είχαν επιλέξει το «early voting», και οι περισσότεροι από αυτούς την ταχυδρομική ψήφο, και στις εκλογές του 2020.
Οι εκλογικοί αξιωματούχοι στην Αριζόνα μπορούν να αρχίσουν να επεξεργάζονται και να καταγράφουν τα επιστολικά ψηφοδέλτια μόλις αυτά παραληφθούν, αλλά τα αποτελέσματα δεν μπορούν να δημοσιευτούν προτού περάσει μία ώρα από το κλείσιμο της κάλπης.
Ο δεύτερος λόγος που η Μαρικόπα αργεί να δημοσιοποιήσει το αποτέλεσμα είναι τόσο η κομητεία— όπως και η Αριζόνα συνολικά — είναι τόσο ισόρροπα κατανεμημένες ως προς τις πολιτικές τους δυνάμεις που μερικές χιλιάδες ψήφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία είναι πιο ευάλωτη σε ενστάσεις, επανακαταμετρήσεις κατά την πρωτόλεια συλλογή των ψήφων.
Δεν είναι βεβαίως μόνο η Αριζόνα, η Πολιτεία που ελλοχεύει πιθανό θρίλερ αλλά όλες οι ταλαντευόμενες Πολιτείες/
Στη Τζόρτζια για παράδειγμα όπου η πρόωρη δια ζώσης ψηφοφορία είναι πολύ δημοφιλής, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι το 65% έως 70% των ψήφων θα έχει πέσει στις «πρώιμες» κάλπες. Και εκεί, τα επιστολικά ψηφοδέλτια μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία -η οποία περιλαμβάνει βήματα όπως η επαλήθευση υπογραφών- δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Αλλά μόνο την ημέρα των εκλογών ξεκινά η καταμέτρηση.
Στη Νεβάδα επίσης η αργή καταμέτρηση των ψήφων Νεβάδα το 2020 – όπου τα μεγάλα ΜΜΕ έδωσαν την πολιτεία στον Μπάιντεν μόνο πέντε ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών – έγινε αφορμή να κυκλοφορήσουν αμέτρητα memes. Τώρα οι αξιωματούχοι υπόσχονται ότι οι αλλαγές που έχουν κάνει θα επιταχύνουν τη διαδικασία.
Στη Βόρεια Καρολίνα, τα αποτελέσματα κρίθηκαν 10 ημέρες μετά τις εκλογές, ενώ και η στην Πενσιλβάνια ίσως τη μητέρα των μαχών δεν είχε ξεκάθαρο νικητή το 2020 για τέσσερις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών, καθώς οι αξιωματούχοι «κοσκίνιζαν» ένα τεράστιο πλήθος επιστολικών ψηφοδελτίων αλληλογραφίας.
Σε κάθε περίπτωση ήδη πάνω από 66 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ΗΠΑ έχουν ψηφίσει πρόωρα – είτε αυτοπροσώπως είτε ταχυδρομικώς – σύμφωνα με σχετική υπηρεσία «παρακολούθησης» που έχει στήσει το Πανεπιστήμιο της Φλόριντας.
Το tracker του Πανεπιστημίου δείχνει ότι το 38,4% όσων έχουν ψηφίσει είναι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί και το 36,2% εγγεγραμμένοι Ρεπουμπλικάνοι.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και σίγουρη η πρόβλεψη της ψήφου τους.
ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr