Ουκρανία: Ραγδαία κλιμάκωση βλέπουν οι ηγέτες – Έκτακτες συνομιλίες ΝΑΤΟ με Ζελένσκι

Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα πραγματοποιήσουν έκτακτες συνομιλίες την Τρίτη μετά την επίθεση της Ρωσίας με «πειραματικό», υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο που κλιμάκωσε τον πόλεμο στην περιοχή.

The Russian army's multiple rocket launcher Solntsepyok fires towards Ukrainian positions in the border area of Kursk regio | AP

Κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, παράλληλα με την παγκόσμια ανησυχία για την εξέλιξη του, καθώς ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, προειδοποίησε για περισσότερα πλήγματα με το νέο πύραυλο Ορέσνικ στο πεδίο της μάχης.

Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Ρωσία έχει απόθεμα έτοιμο για χρήση, μια ημέρα μετά την εκτόξευση του πειραματικού, βαλλιστικού πυραύλου στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο.

Στο νυχτερινό μήνυμά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατήγγειλε τη δοκιμή του όπλου στο έδαφός της ως «διεθνές έγκλημα».

Κάλεσε παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει «σθεναρά και αποφασιστικά». Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες που συγκεντρώνονται στη Ρωσία, «σύντομα» θα μπουν στη μάχη.

Η Μόσχα έχει απόθεμα των νέων ισχυρών βαλλιστικών πυραύλων Ορέσνικ, σαν αυτόν που εκτόξευσε στην πόλη Ντνίπρο. Θα συνεχίσει να τους χρησιμοποιεί στο μέτωπο του πολέμου, προειδοποίησε ο Βλ. Πούτιν.

Όπως είπε «δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο για έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η μαζική παραγωγή του».

«Μπορεί να πλήξει στόχους σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρώπης»

Η μαζική χρήση αυτού του όπλου θα μπορούσε να συγκριθεί με τη χρήση πυρηνικών όπλων διεμήνυσε ο επικεφαλής ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων.

Τόνισε ότι «ανάλογα με τους στόχους και το βεληνεκές αυτού του όπλου, μπορεί να πλήξει στόχους σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρώπης. Γεγονός που το διαφοροποιεί από άλλους τύπους όπλων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς».

Από την πλευρά του ο κ. Ζελένσκι χαρακτήρισε τη δοκιμή του νέου όπλου στο ουκρανικό έδαφος διεθνές έγκλημα.

Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να την καταδικάσει και από τους δυτικούς συμμάχους του να ενισχύσουν περαιτέρω την ουκρανική αεράμυνας, ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία γελοιοποιεί τις εκκλήσεις του Κινέζου συμμάχου της για αυτοσυγκράτηση.

«Η Ρωσία γελοιοποιεί τη θέση κρατών όπως η Κίνα, των κρατών του Τρίτου Κόσμου, ορισμένους ηγέτες που ζητούν κάθε φορά αυτοσυγκράτηση, αλλά σε απάντηση λαμβάνουν νέα κλιμάκωση από τη Μόσχα. Γι’ αυτόν τον λόγο ο κόσμος πρέπει δώσει σοβαρή απάντηση ώστε ο Πούτιν να φοβηθεί πραγματικά να επεκτείνει τον πόλεμο» υπογράμμισε ο Β. Ζελένσκι.

Το Κίεβο αναμένει μεγάλη ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ, όπου έχει καταλάβει εδάφη από τον Αύγουστο. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες, που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα ριχτούν σύντομα στο πεδίο της μάχης.

Εντείνεται η ανησυχία για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

«Με βάση την εκπαίδευσή τους, τον τρόπο που έχουν ενσωματωθεί στους ρωσικούς σχηματισμούς, αναμένω να δω την άμεση εμπλοκή τους σε μάχη σύντομα» εκτίμησε ο ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, Λ. Όστιν.

Καθώς εντείνεται η ανησυχία για την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, την πρώτη συνάντηση του με τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντ. Τραμπ είχε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μ. Ρούτε στη Φλόριντα, δύο ημέρες πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της βορειοατλαντικής συμμαχίας με τη συμμετοχή του Κιέβου στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί η νέα κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μετά την εκτόξευση του ρωσικού υπερηχητικού πυραύλου σε απάντηση για τα ουκρανικά πλήγματα με αμερικανικούς και βρετανικούς πυραύλους στη ρωσική επικράτεια.

Την ερχόμενη Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες έκτακτη συνεδρίαση των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και της Ουκρανίας, για να εξεταστεί η καινούργια κατάσταση μετά την εκτόξευση ρωσικού πυραύλου νέου τύπου εναντίον ουκρανικού εργοστασίου κατασκευής πυραύλων στην πόλη Ντνίπρο.

Η σύνοδος συγκαλείται έπειτα από αίτημα του Κιέβου και θα είναι σε επίπεδο πρεσβευτών. Δίνοντας μια πρόγευση της συνόδου, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Φάραχ Νταχλάλαχ δήλωσε χθες ότι η ανάπτυξη του πειραματικού ρωσικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς Oreshnik (Φουντουκιά), που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στο Ντνίπρο, «δεν θα αλλάξει ούτε την πορεία της σύγκρουσης ούτε την αποφασιστικότητα των μελών της Συμμαχίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Σουηδός υπουργός Αμυνας, Παλ Γιόνσον. «Η πρόσφατη κλιμάκωση και πρόκληση από τη Ρωσία είναι μια απόπειρα να μας εκφοβίσει και αυτό θα αποτύχει», τόνισε ο Σουηδός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ρουστέμ Ουμέροφ, στη Στοκχόλμη.

Στήριξη με σύνεση

Σε διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, θεωρώντας ότι η εκτόξευση του ρωσικού πυραύλου συνιστά μια «τρομερή κλιμάκωση» της σύγκρουσης, η οποία, κατά τη γνώμη του, δικαιώνει την επιλογή του Βερολίνου να μην ακολουθήσει τον Τζο Μπάιντεν στην απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.

«Δεν θέλουμε να παράσχουμε στην Ουκρανία πυραύλους Κρουζ, ικανούς να διεισδύουν βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος», είπε ο Γερμανός ηγέτης, τονίζοντας ότι «η σύνεση και η ξεκάθαρη υποστήριξη στην Ουκρανία συμβαδίζουν». Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λυπηρό γεγονός» την απόφαση του Κιέβου να χρησιμοποιήσει νάρκες κατά προσωπικού, τις οποίες αποφάσισαν να παραδώσουν στην Ουκρανία οι Αμερικανοί.

Αλλά και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πραγματικό, όπως είπε, κίνδυνο παγκόσμιας σύρραξης.

«Ο πόλεμος στα ανατολικά μας εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση, νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει. Η σύγκρουση λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Οι τελευταίες ώρες έδειξαν ότι η απειλή για μια παγκόσμια σύρραξη είναι πραγματική και σοβαρή», ανέφερε ο Τουσκ.

ΠΗΓΗ:tovima.gr