Η πρώτη καταδίκη για τη φωτιά στο Μάτι, 10 μέρες πριν τη δικαστική απόφαση

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων σε ποινή φυλάκισης για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων

Η πρώτη καταδίκη για τη φωτιά στο Μάτι, 10 ημέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία. Ένας εκ των κατηγορουμένων ανώτερων αξιωματικών της πυροσβεστικής καταδικάστηκε σήμερα (19/4), σε πρώτο βαθμό, για υπόθεση που αφορά στοιχεία που είχαν παρασχεθεί στους εισαγγελείς που ερεύνησαν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς.

Το τριμελές πλημμελειοδικείο καταδίκασε σήμερα τον τότε διοικητή του Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Ιωάννη Φωστιέρη, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για την κατηγορία της κατάθεσης ψευδών στοιχείων στις εισαγγελικές Αρχές, υπόθεση που έφθασε στην Δικαιοσύνη μετά από καταγγελία του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Γιάννη Κώστα.

Η καταγγελία του τότε διοικητή του 12ου ΠΣ Αθηνών, αντιπύραρχου Ιωάννη Κώστα, αφορά τα στοιχεία του συστήματος Engage, το λογισμικό που καταγράφει τη θέση και την κίνηση των οχημάτων της πυροσβεστικής, τα οποία, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, ήταν ανακριβή με στόχο την παραπλάνηση των Αρχών.

Ο αξιωματικός είχε υποβάλει μήνυση κατά του κ. Φωστιέρη που καταδικάστηκε σήμερα, αλλά και κατά του τότε διοικητή του 199 Χρήστου Γκολφίνου, επίσης κατηγορούμενου στην δίκη για το Μάτι, τον οποίο σήμερα το δικαστήριο αθώωσε κρίνοντας πως δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος του.

Μάτι-φωτιά

Ο κ. Κώστας είχε αναφερθεί στην υπόθεση των επίμαχων στοιχείων του λογισμικού, κρίσιμων για τις κινήσεις των οχημάτων της πυροσβεστικής κατά την ημέρα που η φωτιά κατέκαψε το Μάτι, αφήνοντας πίσω της 104 νεκρούς, στην κατάθεση που έδωσε στο δικαστήριο για την τραγωδία. Όπως είχε πει τότε στην κατάθεσή του, όταν είχε αναζητήσει στοιχεία για να συντάξει Δελτίο για την πυρκαγιά, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ανακριβή στοιχεία στο σύστημα Engage. Ο αξιωματικός κατέθεσε, πως ζήτησε από τους ανωτέρους του να ενημερώσουν σχετικά την εισαγγελική Αρχή, καθώς τότε ήταν σε εξέλιξη η έρευνα για την τραγωδία, πλην όμως δεν είχε εισακουστεί. Έτσι, προσέφυγε ο ίδιος και ενημέρωσε για το θέμα και τον δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο.

Η πρόταση της εισαγγελέως

Στις 29 Απριλίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Αθηνών για τη φονική πυρκαγιά, όπου έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι.

Το δικαστήριο, μετά τη σημερινή ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης αναμένεται να προχωρήσει σε διάσκεψη και να ανακοινώσει την απόφασή του επί της ενοχής των 21 συνολικά κατηγορουμένων τη Μεγάλη Δευτέρα.

Σημειώνεται, ότι ο εισαγγελέας της έδρας έχει προτείνει την ενοχή εννέα κατηγορούμενων και την αθώωση συνολικά 12, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης.