Στέφανος Κασσελάκης/«Διεκδικούμε την πρωτιά-Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία»

«Όταν γίνουμε κυβέρνηση η πρώτη προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος. Να υπάρχει πραγματικά δημόσια υγεία» τόνισε από την Αστυπάλαια

Για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, αλλά και για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες όπως τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα υγείας, την ακρίβεια , τη συγκάλυψη που επιχειρείται από την κυβέρνηση στο έγκλημα στα Τέμπη, μίλησε σε συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ από την Αστυπάλαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, που συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου.

Μιλώντας αρχικά για τα προβλήματα που έχει εντοπίσει στις επισκέψεις του τις τελευταίες ημέρες στα νησιά ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε: «Υγεία, συγκοινωνίες, παιδεία είναι τα βασικά προβλήματα. Πέρα από αυτά έχουμε και μεγάλο θέμα με τα απορρίμματα και ζητήματα με την πολεοδομία, την ανάπτυξη. Αλλά το πολύ βασικό είναι στην υγεία. Έχουμε τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, το οποίο πάει να γίνει ντε φάκτο ιδιωτικό με τις θέσεις της ΝΔ για την υγεία. Εδώ όμως είναι πιο έντονο το πρόβλημα, διότι είναι υποστελεχωμένα (τα νοσοκομεία). Εμείς κάναμε μια τροπολογία πριν από περίπου δύο εβδομάδες για να φέρουμε γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά, με ένα πριμ 1.000 ευρώ για κάθε γιατρό και νοσηλευτή, με βοήθεια στη στέγη, στην αγορά της πρώτης κατοικίας εφόσον παραμείνουν 5 χρόνια (…). Όλα αυτά και το μπόνους κοστίζουν 35 εκατομμύρια ευρώ. Είναι 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά τουρίστα. Με ένα ευρώ θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μεγάλη τομή στην υγεία στα νησιά. Η ΝΔ απέρριψε αυτή την ξεκάθαρη παραγωγική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή είναι δογματική».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που δεν δίνει τους απαραίτητους πόρους για την υγεία στη χώρα μας. «Η κυβέρνηση δίνει ελάχιστα χρήματα. Πώς θα πληρώσει κάποιος το ενοίκιό του στην Πάρο ή στη Μύκονο;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας πως «πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στέγασης, μια μόνιμη λύση και ένα γενναίο πρόγραμμα στελέχωσης των νοσοκομείων».  Σημείωσε δε πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν φιλότιμο και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα καταργήσει τα απογευματινά χειρουργεία. «Δεν θα αφήσουμε την υγεία να είναι ένα παρακλάδι του καπιταλισμού. Η υγεία είναι δημόσια και πρέπει να είναι για όλους».

«Ξοδεύουμε ένα σωρό χρήματα για να σπουδάζουμε και να μορφώνουμε γιατρούς και φεύγουν έξω από την Ελλάδα. Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία. Και έχετε την εγγύηση πως όταν γίνουμε κυβέρνηση η πρώτη προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος. Να υπάρχει πραγματικά δημόσια υγεία» είπε.

Συνεχίζοντας την αναφορά του στα βασικά προβλήματα των νησιωτών, που πέρα από την υγεία αφορούν τη συγκοινωνία και εκπαίδευση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «κωλοτούμπα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα της τηλεκπαίδευσης στα νησιά, θυμίζοντας ότι ακόμη περιμένουν τηλεκπαίδευση στη Γαύδο. «Εάν δεν επενδύσουμε στην υγεία και την παιδεία, τι κάνουμε σαν χώρα;», διερωτήθηκε.

«Η ΝΔ δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε ο Στέφανος Κασσελάκης και στο θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τα νοικοκυριά στην Ελλάδα. «Η ΝΔ προεκλογικά έλεγε πως είναι εισαγόμενη η ακρίβεια. Είπε λοιπόν ψέματα ο κ. Μητσοτάκης για αυτό, όταν μετά τις εκλογές λέει πως είναι μπανανία η χώρα; Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που λέει ψέματα. Και για την εμπορική αμαξοστοιχία και το φορτίο της είπε ψέματα πριν τις εκλογές, και για τις μειώσεις των φόρων είπε ψέματα. Υπάρχει ένα σύστημα που έχει στήσει με την προπαγάνδα και τον μηχανισμό της που δεν τα παρουσιάζει αυτά. Μπορεί αυτή τη στιγμή να βάλει πλαφόν στην κερδοφορία στο ηλεκτρικό ρεύμα. Εμείς προτείνουμε 5%, δεν το κάνει. Μπορεί να μπει όριο στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι δημόσιο αγαθό και η ΝΔ επιλέγει το πολύ δυνατό και πολύ μικρό ολιγοπώλιο με τεράστια κέρδη» ανέφερε υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις πιο ακριβές χώρες στο ρεύμα.

Από τις πιο ακριβές χώρες είναι όμως η Ελλάδα και στις τιμές στο σούπερ μάρκετ συνέχισε. «Πώς γίνεται από το χωράφι στο ράφι να μην μπορεί να επιβιώσει ούτε ο αγρότης ούτε ο καταναλωτής;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε προτείνει για την ακρίβεια, όποιες εταιρείες αισχροκερδούν να υπάρχει ένα σύστημα Τειρεσίας. Όταν παίρνουν πρόστιμο για αισχροκέρδεια, δεν θα έχουν καμία δουλειά με το δημόσιο για 5 χρόνια. Γιατί δεν το κάνει αυτό η ΝΔ; Δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια γιατί υπάρχουν συμφέροντα που χρηματοδοτούν την δομή της. Το πιο βασικό που θα μπορούσε να κάνει είναι να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ψωμί και το γάλα» υπογράμμισε.

«Μας λέει ότι πρέπει να πεινάει ο ελληνικός λαός όσο βγάζουν υπερκέρδη οι τράπεζες και οι πάροχοι του ρεύματος για να μην μειώσουμε τον ΦΠΑ» είπε, σχολιάζοντας τις κυβερνητικές αναφορές ότι η χώρα είναι οικονομικό θαύμα. «Είμαστε οικονομικός παράδεισος και μετά πεινάει ο λαός μας;» ρώτησε με νόημα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε και στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. «Ε τι θα πει η κυβέρνηση, κάτι θετικό; Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει, έχει βγάλει ξεκάθαρη κοστολόγηση;» είπε. Ακόμη, επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δημιουργήσει ένα «καινοτόμο φορολογικό πλαίσιο το οποίο είναι απολύτως λογικό. Όταν το αναλύω και σε διευθύνοντες συμβούλους στην Ελλάδα λένε ‘ναι, αυτό βγάζει νόημα’. Είναι δυνατόν και να βοηθάμε τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα με μεγάλες μειώσεις στον φόρο εισοδήματος και να αλλάζουμε το μίγμα για τον τρόπο με τον οποίο φορολογείται μια επιχείρηση, να συμφωνούν και οι δύο μεριές και μας λέει η ΝΔ πως δεν ξέρουμε τι λέμε;».

«Εμείς χτίζουμε κάθε μέρα το πρόγραμμά μας. Θα καταθέσουμε και προτάσεις νόμου στη Βουλή έτσι ώστε να ξέρει η Ελληνίδα και ο Έλληνας τι θα γίνει νόμος του κράτους όταν γίνουμε κυβέρνηση» τόνισε.

«Διεκδικούμε την πρωτιά»

«Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διεκδικεί να κυβερνήσει και να αλλάξει τον τόπο. Άρα λοιπόν διεκδικούμε την πρωτιά. Από κει και πέρα αλλάζουμε τις δομές του κόμματος μας για να είναι ανοιχτές σε όλο τον προοδευτικό κόσμο» συνέχισε ο Στέφανος Κασσελάκης, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άφησε αιχμές για άλλη μια φορά για τον βουλευτή της ΝΔ στη Δράμα Δ. Κυριαζίδη και την υποψήφια ευρωβουλευτή Ελεωνόρα Μελέτη. «Για όσους είναι στη ΝΔ ως προοδευτικό κέντρο, τι γνώμη έχουν για τον βουλευτή τους, της Δράμας που με αποκαλεί με το αρσενικό και το θηλυκό και ο κ. Μητσοτάκης δεν τον αποπέμπει; Τι γνώμη έχουν όταν στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ υπάρχει η υμνήτρια του Κασιδιάρη; Το προοδευτικό κέντρο σας διαβεβαιώνω πως έχει χώρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί είναι η φυσική του θέση και θα έχει δομικά μέσα στο κόμμα τη δυνατότητα να ενεργοποιηθεί» υπογράμμισε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο που ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ δεν αποπέμπει τον βουλευτή της στη Δράμα γιατί τάχα επανόρθωσε. «Πώς επανορθώνεις αυτό το πράγμα; Ένα τρίτο της ΚΟ της ΝΔ απείχε και πολλοί έχουν εκμεταλλευτεί ομοφοβικό και ρατσιστικό λόγο εδώ και χρόνια» σχολίασε αναφερόμενος στο νόμο για την ισότητα στον γάμο. «Η ΝΔ είναι ένα όντως πολυσυλλεκτικό κόμμα, αλλά προς την ακροδεξιά και εμείς επιλέγουμε να είμαστε πολυσυλλεκτικοί στο προοδευτικό κέντρο και την αριστερά», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με το μόρφωμα των Σπαρτιατών ανέφερε «σας λέω πολύ ξεκάθαρα πως η άκρα δεξιά, οι νεοναζί, δεν έχουν κανένα ρόλο, καμία επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι άκρως αντίθετοι με τις αξίες μας. Εμείς είμαστε η κοινωνία που στην ιστορία έχει παλέψει ενάντια στον φασισμό και δεν πρόκειται να απολογηθούμε για τίποτα. Άλλοι είναι αυτοί που παρακολουθούν νεοναζί στους σταθμούς των τρένων με όπλα και δεν κάνουν τίποτα». Τόνισε επίσης πως δεν θέλει τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών.

«Ακροδεξιά είναι να συγκαλύπτεις ένα έγκλημα» είπε ακόμη, αναφερόμενος στο έγκλημα στα Τέμπη. «Ποιος έδωσε την εντολή για τη μονταζιέρα και το μπάζωμα; Ποιος έδωσε την εντολή να μετακινηθούν αυτά τα οστά που είναι 2 μέτρα κάτω από τη γη; Θα μου πει κανείς; Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης έχει απαντήσει; Όχι. Γιατί δεν έχουν την ευθιξία. Κάποιος έδωσε εντολή και αυτός ο κάποιος ανήκει στην κυβέρνηση και θέλουμε να ξέρουμε ποιος είναι. Η κυβέρνηση αρνείται την αλήθεια και αρνείται να στείλει τον κ. Καραμανλή στη δικαιοσύνη. Με την πρώτη ευκαιρία αυτός ο νόμος για την ασυλία των υπουργών φεύγει. Οι πολιτικοί επιτέλους να είναι ισότιμοι πολίτες μπροστά στο νόμο» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το εάν θα πάει σε εκκλησία την Μεγάλη Εβδομάδα, ο Στ. Κασσελάκης απάντησε «Ναι, θα πάω. Στην Κέρκυρα είναι η πρόθεσή μου. ‘Έχω πει ξεκάθαρα πως πιστεύω, δεν εμπορεύομαι την πίστη μου, σέβομαι την πίστη κάθε συμπολίτη μου και φυσικά σέβομαι τους συμποίτες μου που είναι άθεοι. Θέλω όλοι να ζουν σε μια σύγχρονη κοινωνία που σέβεται την ελευθερία του καθενός».

Ακόμη είπε πως: «Αισθάνομαι πως έχουμε γίνει μια κοινωνία της ατομικής ευθύνης και του γρήγορου πλουτισμού. Μας λείπει λίγο η αριστερή αλληλεγγύη, η συλλογική ευθύνη. Θα ήθελα να βρούμε έναν τρόπο να μονιάσουμε σαν κοινωνία αλλά και να εμπνεύσουμε τους νέους να ασχοληθούν με την πολιτική, με τον ακτιβισμό».

«Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία»

Παράλληλα, ερωτώμενος εάν η ΝΔ δεν πάει καλά τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές άμεσα, ο Στ. Κασσελάκης σημείωσε: «Έχω ήδη ζητήσει εκλογές γιατί θεωρώ πως ο τρόπος με τον οποίο εξελέγη η κυβέρνηση ήταν στημένος σε ένα ψέμα. Το είδατε και με τους φόρους, εργαλειοποίησαν τον φράκτη στον Έβρο έναν μήνα μετά τα Τέμπη για να αλλάξουν ατζέντα. Είδατε τα ψέματα για τα Τέμπη. Θα ήταν καλό να ξαναζυγιστούμε. Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία, βλέπω πολύ κόσμο που έχει μετανιώσει για τις τελευταίες εκλογές. Υπάρχει πολύ καλή περίπτωση να ξεπεράσουμε το 20%. Η αλαζονεία στον γυάλινο πύργο που βρίσκονται πρέπει να σταματήσει. Μακάρι να πάμε και σε εθνικές εκλογές. Προφανώς εκείνος πρέπει να αποφασίσει το πότε αλλά τουλάχιστον να τελειώνουμε με αυτή την αλαζονεία».

ΠΗΓΗ: avgi.gr